Olta Balıkçılığı Ekipmanları
Olta balıkçılığı rehberine olta malzemelerini inceleyerek başlayalım. Balıkçılığa başlamak için çantanızda bazı ekipmanlar olmalıdır. Başlangıç için ihtiyacınız olacak en önemli malzemeler olta makinası , olta kamışı ve yemdir.
Olta Makinası
Olta makinası, nehir veya göl kıyısında yapılan bazı avlar haricinde en önemli olta malzemelerinin başında gelir. Misinayı sarmak ve balığı çekmek için kullanılır. saklamak için kullanılan bir olta üzerindeki makaradır.
Spin, LRF, Surf, Jigging yöntemlerine uygun veya genel kullanım amaçlı olta makinesi modelleri vardır. Hangi olta makinesini alacağınızı seçmek için önce balık avlayacağınız yöntemi belirlemelisiniz.
Olta makinesi seçimi için Olta Makinesi Nasıl Seçilir yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
Olta Kamışları
Olta kamışı, oltayı atmak ve çekmek için kullanılan ekipmanlardır. Bir kaç balık avlama tekniği haricinde tüm olta balıkçılığı teknikleri için olta kamışı gereklidir.
Olta makinelerinde olduğu gibi olta kamışları da tercih edilen balık avlama tekniğine göre farklılık gösterir. Örneğin spin olta kamışlarının boyu 1,5 metre ile 2,5 metre arasında değişirken surf kamışlar 4 metreye, makinesiz tatlı su kamışları 7 metreye kadar çıkabilir.
Olta ekipmanlarındaki bu çok çeşitlilik olta balıkçılığına yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı ve bazen de korkutucu olabilir. Bu nedenle tüm yazılarımızda önce hangi balığı avlamak istediğinizi belirleyip malzemeleri buna göre almanızı öneriyoruz.
Örnek olarak kıyıdan çapari ile istavrit avı yapmak istiyorsanız almanız gereken olta makinesi ve olta kamışı surf veya genel kullanım amaçlı olmak zorundadır. Spin olta kamışı ile istavrit çaparisi yapamazsınız.
Yem Türleri
Olta ile balık avında en önemli balık malzemeleri başında yem gelir. Çok yaygın olmayan bir kaç yöntem haricinde yemsiz olta balıkçılığı neredeyse yoktur.
Yemler; canlı yemler ve sahte yemler olarak ikiye ayrılabilir.
Yem olarak avlamak istediğiniz balığın gerçekten yediği şeyleri veya yediği şeylere çok benzeyen şeyleri kullanmak gerekir. Avcı balıklarda ise sadece yediği değil ilgisini çekebilecek cisimleri de yem olarak kullanabiliriz.
Solucan, kurtçuk, böcekler veya küçük balıklar canlı yem olarak kullanılabilir. Ayrıca canlı olmayıp ekmek, mısır, küsbe, peynir, tüy, iplik vb. malzemeler de yem olarak kullanılır.
Sahte yemler ise balığın sevdiği yemlerin maket versiyonlarıdır. Bu sahte yemler silikon, plastik veya metal olabilirler.
En yaygın kullanılan sahte yem türü sahte balık modelleridir. Aslında sahte balık markası olan Rapala olarak bilinen sahte balık modelleri, avlamak istediğimiz balık türünün yediği balıklara benzer maket balıklardır.
Çok çeşitli ve farklı modeli olan sahte balık türlerini seçmek için öncelikle avlayacağımız balığı belirlemek gerekir.
Sahte balık seçimi için Sahte Balık inceleyebilirsiniz.
Sahte Balık Modeli
Misina
Misina, çeşitli malzemelerden yapılmış iğne, fırdöndü, şamandıra gibi diğer ekipmanların bağlandığı iptir. Profesyonel avlar için çok önemli olsa da yeni başlayan olta balıkçıları için misina seçimi daha kolaydır.
Misinalar , yapıldıkları malzeme, kalınlık ve renklerine göre ayrılır. Normal misinalar monofilament misina olarak adlandırılır. Ayrıca görünmez fluorocarbon misina ve ip misina gibi farklı misina türleri de vardır.
Lüfer, levrek gibi avcı türler için ip misina, diğer balık türleri için ise monofilament misinalar yeterli olur.
Avlamayı planladığınız balık büyüklüğüne göre misina kalınlığını ayarlamanız önemlidir. Misina kapasiteleri, kalınlığa göre farklılık gösterir.
Misinalar çaplarına göre 0.10 mm, 0.20 mm, 0.60 mm gibi farklı ölçülerde olup çekme kapasiteleri üretici tarafından belirtilir.
Olta İğneleri
Olta iğnesi, balığın yemi ağzına aldığında takılarak oltaya yakalandığı metal ekipmandır. Bazı yöntemlerde olta iğnesi yem içine gizlenmek yerine balığa yandan veya arkadan saplamak veya çarptırmak için de kullanılabilir.
Olta iğneleri, tekli olta iğneleri, ikili olta iğneleri, üçlü olta iğneleri gibi genel tiplerde olabildiği gibi yöntemlere ve balıklara özel de olabilir.
Yeni başlayan olta balıkçılığı maceranızda basit ancak kaliteli tekli iğneler ve üçlü iğneler en çok işinize yarayacak iğnelerdir.
Olta iğnesi satın alırken uzun ömürlü olması açısından bilinen kaliteli marka olta iğnesi satın almak önemlidir. düşük kaliteli bir olta iğnesi bir kaç defa suya girip çıktıktan sonra paslanacak, ucunun sivriliği gidecektir. Böyle bir iğne ile balık avlamak çok zordur.
Fırdöndü
Fırdöndü, misina gövdesine yerleştirilen ve misina kıvrılmalarını, aşırı esnemeyi önlemek veya olta ucundaki iğne takımını pratik olarak değiştirmek için kullanılan bir ekipmandır.
Çeşitlik farklı türleri olup en çok kullanılan türleri düz fırdöndü ve klipsli fırdöndü modelleridir.
Düz fırdöndü, olta misinasının kat yapmaması, karışmaması amacıyla kullanılır. Klipsli fırdöndü ise oltanın ucundaki takımı pratik olarak değiştirmek amacıyla kullanılır. Klipsli fırdöndü durgun sularda ağırlık yerine de geçer.
Olta malzemeleri arasında birkaç farklı boyda ve farklı modellerde fırdöndü bulunması çok işinize yarar.
Kurşun
Kurşun , oltayı dibe batırmak veya uzağa atmak için yararlanılan bir olta malzemesidir. 1 gramdan 500 grama kadar farklı ağırlıklarda veya şekillerde olabilir.
Kullanılan yönteme göre yemin önüne veya arkasına takılabilir.
Şamandıra
Şamandıra veya mantar, oltayı veya yemi belli bir derinlikte tutmak amacıyla kullanılan malzemelerdir. Geçmişte şişe mantarları şamandıra olarak kullanılmakta olup günümüzde plastik şamandıra modelleri mevcuttur.
Genellikle kıyıdan yapılan avlarda kullanılır.
Balıkçı Giyimi ve Kıyafetleri
Balıkçılık, hangi mevsimde yapılırsa yapılsın doğa ile iç içe bir spordur. Dolayısıyla her an her türlü hava koşuluna uygun giyim ekipmanı bulundurmanız gerekebilir.
Olta balıkçılığı, karadan yapılıyor bile olsa ıslak bir uğraştır. Ülkemizdeki birçok balık türünün sonbahar ve kış aylarında verimli av verdiğini düşünürsek su geçirmez kıyafetler balıkçılık için çok gereklidir.
Ayrıca sabah ve gece avlarında ince ancak sıcak tutup terletmeyecek polar, termal içlik gibi kıyafetler giyilmelidir. Yağmurlu günler için çizme, yağmurluk gibi kıyafetler giyilmelidir.
Güneşli havalarda şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Balığı ellerken düş ve yüzgeçlerinden korunmak amacıyla veya misina kesmesine karşı uygun eldivenler tercih edilebilir.
Balık Avı Yöntemleri
Olta balıkçılığı ekipmanlarını inceledikten sonra ekipman seçimi için çok önemli olan olta balıkçılığı yöntemlerini inceleyelim. Olta balıkçılığında onlarca farklı yöntem bulunduğu gibi bazı balıkçılar bu yöntemleri farklı şekilde uyarlayarak kendilerine özel yöntemler de geçiştirebilirler.
Ancak amatör olta balıkçıları için rehber olması amacıyla hazırladığımız bu yazıda en temel balıkçılık yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Çapari Yöntemi
Çapari, genel olarak istavrit , palamut, izmarit, çinekop ve sarıkanat avı için kullanılan bir yöntemdir. Tekneden ve kıyıdan uygulanabilir.
Çapari, bir beden misinası üzerine ucunda iğne ve tüy bulunan köstek misinası bağlanarak yapılır. Çapariler kıyıdan avlarda genellikle 8-10 iğneli olurlar. Tekneden yapılan palamut avı için 25, 40 veya 50 iğneli çapari kullanılır.
Çapari tekniğini uygulamak için uygun atarlı yani 50-150 gr kurşun atabilen Surf olta kamışı, surt olta makinesi, 0,35 veya 0,40 mm misina, avlayacağınız balığa uygun çapari ve balık avı yapacağınız yerdeki akıntıya uygun ağırlıkta kurşun gereklidir.
Görsel spotbalik.com.tr adresinden alınmıştır.
Spinning (At-Çek) Yöntemi
Spin veya spinning yöntemi, her balık için uygulanabilir olması nedeniyle en çok tercih edilen balık avı yöntemleri arasında ilk sıralardadır. Hazırlık aşamasının kolay olması ve aksiyonu bol bir yöntem olması nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.
Spin balık avı yönteminde yem olarak sahte balık kullanılır. Bu da hızlı ve pratik av sağlar. Sahte balık atıp çekilerek balığın ilgisini çekerek avlama mantığına dayanır.
At çek balık avı yöntemi ile lüfer, levrek, palamut gibi avcı balıkları avlamak mümkündür. Kıyıdan ve tekneden uygulanabilir.
Spinning tekniğini uygulamak için avlamak istediğiniz balığın ilgisini çekebilecek bir sahte balık modeli, spinning kamış, spinning olta makinesi ve tercihen ip misina gereklidir.
Spin olta makinesi için tıklayabilirsiniz.
LRF Yöntemi
LRF yöntemi, hafif ve hassas bir kamış ile küçük ve yüksek devirli olta makinesi kullanarak sahte yem ile balık avlama mantığına dayanır.
Temel olarak at-çek yöntemi ile aynı olup sadece daha hafif yem kullanılır.
LRF ile avlanan balıkların başında istavrit , kolyoz, uskumru, eşkina, mırmır, zargana, kaya balığı, mezgit gibi küçük balıkların yanı sıra lüfer, levrek, iskorpit, pisi, kalkan, çipura, palamut, gibi avcı balıklar gelir. Ayrıca tatlısu levreği, turna, sazan, alabalık, gibi balıkları da LRF ile avlamak mümkündür.
Yemli Avlanma
Yemli avlanma, iğnenin ucuna avlamak istediğimiz balığın yiyebileceği gerçek yem takarak yapılan bir avcılık yöntemidir. Her balık için farklı yem ve olta takımı kullanmak gerekebilir. Bazı balık türleri içi yemli olta tercih edilmez. Örneğin genellikle açık denizde avlanan palamut için yemli olta yerine çapari kullanılır.
Yemli olta ile lüfer, levrek, çipura,kefal, mırmır, sazan, kalkan gibi birçok balık türü avlanabilir.
Olta Bağlama Düğüm Teknikleri
Olta balıkçılığı için düğüm kavramı çok önemlidir. Öyle ki tüm olta malzemeleri düğümler sayesinde birbirine bağlı kalabilir. Ayrıca güçlü bir balığı çekebilmek için düğümlerinizin sağlam olması gereklidir.
Elbette çok fazla olta düğümü tekniği mevcut ancak yeni başlayanlar için aşağıdaki bazı temel teknikleri bilmek yeterli olacaktır.
Tek İğne Bağlama
Fırdöndü Bağlama
Fırdöndü bağlama tekniği ile diğer ekipmanları da bağlayabilirsiniz. İlk başlarda zor gibi görünse de birkaç denemeden sonra güzel düğümler atabilirsiniz.
Balık Avlama Dönemleri
Balık türleri yılın belirli dönemlerinde yumurta bırakırlar. Balıkçılığın sürdürülebilir olması ve gelecek nesillerin de yeterince balık tüketebilmesi için balıkların yumurtlama dönemlerine dikkat edilmelidir.
Bu nedenle balıkların yumurtlama dönemlerinde kesinlikle avlanmaması gerekir.
Ayrıca her balığın en lezzetli olduğu dönemler farklı olabilir. Örneğin istavrit yılın her dönemi avlansa bile kış aylarında daha yağlı olacağından lezzeti üst düzeyde olacaktır.
Amatör balıkçı olsanız bile balık avlama dönemlerini av dönemleri kategorisindeki yazılarımızı okuyarak öğrenmelisiniz.
Avlanabilir Balık Boyları
Balık neslinin devamı için balıkların yumurtlama dönemlerinden sonra avlanmaları gerekir. Bu hem her balıkçının gelecek nesiller için vicdani bir sorumluğu olup hem de yasal bir gerekliliktir.